Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Tampere: Oskari Tokoi (1873–1963) senaattori, maanpetturi, englantilaisten ja amerikkalaisten pelastama sosialisti ja isänmaan auttaja  

26.10.2023 | 08:00 - 17:00

Oskari Tokoi on hieman unohdettu varhainen suomalainen valtiomies. Hänen elämän kaartaan voi hyvällä syyllä sanoa värikkääksi.

Oskari Tokoi oli kotoisin Kannuksesta Keski-Pohjanmaalta. Lapsuutensa Oskari vietti isänsä ja setänsä kotitalossa äitinsä ja isovanhempiensa kanssa eläen vanhan ajan maaseutuelämää. Isä ja setä olivat Amerikassa tienaamassa talorahoja. Isän kuoleman ja muiden onnettomien sattumien seurauksena Oskari joutui lähtemään itsekin mainariksi Amerikkaan, josta palasi yhdeksän vuotta myöhemmin v. 1900 ensimmäisen vaimonsa kanssa Kannukseen. Oskari Tokoi toimi maanviljelijänä ja kauppiaana, mutta toimi aktiivisesti myös työväenliikkeessä ja ay-toiminnassa. Vuonna 1907 ensimmäisissä säätyvaltiopäivien lakkautuksen jälkeisissä eduskuntavaaleissa Oskari Tokoi valittiin sosialidemokraattisen puolueen kansanedustajaksi. Myöhemmin hänestä tuli valtiopäivien puhemies, senaattori ja senaatin varapuheenjohtaja, joka vastasi pääministeriä. Senaatin puheenjohtajahan oli kenraalikuvernööri.

Suomen itsenäistyttyä ja ajauduttua sisällissotaan Oskari Tokoi toimi kansanvaltuuskunnan eli punaisten hallituksen elintarvikeministerinä. Punaisten tappion häämöttäessä Oskari Tokoi perheineen pakeni Pietariin. Hieman myöhemmin hän päätyi englantilaisten aloitteesta ja tuella muodostetun Muurmannin legioonan suomalaisjohtajaksi everstin arvoisena. Vuonna 1919 Muurmannin legioona lakkautettiin ja Oskari Tokoi päätyi maanpakolaisena englantilaisten mukana Viron ja Englannin kautta Kanadaan ja edelleen v. 1921 Yhdysvaltoihin. Yhdysvalloissa Oskari Tokoista tuli sosiaalidemokraattisen Raivaaja -lehden toimittaja ja myöhemmin pitkäaikainen päätoimittaja. Hän asettui asumaan Fitchburgiin Massachusettiin, jossa hän eli loppuelämänsä.

Talvisodan sytyttyä Oskari Tokoi oli keskeinen Amerikan avun organisoija. Jatkosodan päätyttyä avustustoiminta käynnistyi uudelleen entistä laajempana ja sillä oli suuri merkitys Suomen pääsemisessä jaloilleen sodan jälkeen. Jatkosodan lopulla keväällä 1944 Suomi oli virallisesti armahtanut Oskari Tokoin koskien hänen maanpetturuuttaan 1918. Oskari Tokoi vieraili 1940-luvun lopussa ja 1950-luvulla useamman kerran Suomessa mm. kutsuvieraana Eduskunnan 50-vuotisjuhlissa v. 1957, mutta ei palannut pysyvästi Suomeen. Oskari Tokoi kuoli v. 1963.

Aiheesta on keskustelemassa laatupäällikkö, DI Jyrki Keto-Tokoi. 

Yhteistyössä Tampereen Suomi-Amerikka yhdistys (SAM Tampere) ja Tampereen seudun työväenopisto.
Luentosarja on osa SAM Tampereen 75-vuotisohjelmaa. 

 

Tiedot

Päivämäärä:
26.10.2023
Aika:
08:00 - 17:00

Järjestäjä

SAM Tampere
Sähköposti
tampere@samsuomi.fi
Näytä Järjestäjä WWW-sivusto

Tapahtumapaikka

Sampolan kirjasto, auditorio
Sammonkatu 2
Tampere,
+ Google Map