Ulkomaantoimittajana yli 30 vuotta toiminut Mika Hentunen (s. 1966) vieraili Helatorstain aattona luennoimassa Tampereen Suomalaisella Klubilla SAM Tampereen sekä klubin yhteistyönä. Illan virallisena teemana oli Suomi kiinnostaa Yhdysvalloissa.

Kauppatieteiden maisteri aloitti uransa 1991 lähtemällä lähes suoraan yliopistolta freelanceriksi Saksaan, missä hän oli ollut vaihto-opiskelijana ja osasi jonkun verran kieltä. Sittemmin hän on asunut viidessä maassa; Ranskassa, missä hän opiskeli journalistiikkaakin, Etelä-Koreassa, Brysselissä Belgiassa sekä USA:ssa yhteensä 10 vuotta.

Ensimmäisen Yhdysvaltain jakson 2001-2007 Hentunen työskenteli Maikkarin ja STT:n kirjeenvaihtajana. George Bush piti silloin valtaa Valkoisessa Talossa. Lähtö oli lentävä, sillä Hentusella ei ollut maahan tullessaan juuri mitään apuvälineitä ja viikko sen jälkeen rysähti: 9/11.

Toinen jakso Yleisradion kirjeenvaihtajana 2017-2022 muodostui ”täysin poikkeukselliseksi”, sillä se osui Donald Trumpin aikaan. Kausi oli hurja:

”Ei ollut mitään normaalia: Presidentti johti maata Twitterissä.” Washington Postin laskelman mukaan hän valehteli tai johti selkeästi harhaan 30 573 kertaa virkakaudellaan. Aikakautta leimasi Fake News.

”Totuuden puhumisen rima laski kaikilla tasoilla,” Hentunen summasi. ”Ilmapiiri muuttui Trumpin aikana ja se ei ole valitettavasti parantunut (JoeBidenin kaudella. Polarisaatio on jyrkentynyt.”

Viimeksi Mika Hentunen on työskennellyt Ylen Nato-kirjeenvaihtajana Brysselissä. Hän lähti heti tilaisuutta seuraavana sunnuntaina kohti Pekingiä, joka on hänen uusi komentopaikkansa.